- Sklep
- Prosto z ula
- Miód Rzepakowy Kremowany
Miód Rzepakowy Kremowany
Cena za szt.
Opis produktu
Miód ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. I jest to prawidłowy proces dobrego miodu. Najszybciej krystalizuje miód rzepakowy który już plastrze może być skrystalizowany. Najpóźniej miód akacjowy w skrajnych przypadkach może mieć postać płynną (patoka) nawet do 2 lat. Czas krystalizacji zależy od rodzaju domieszek innych nektarów. Pszczelarze nie ograniczają lotów pszczół, a te mają swoje zwyczaje. Tak wiec każdy mód gatunkowy zgodnie z normami jest miodem wielokwiatowym z przewagą nektaru danej rośliny. W celu określenia gatunku miodu określa się zawartość pyłku przewodniego, który w naturalny sposób pojawia się w miodzie.
Co wyróżnia miód rzepakowy To delikatny w smaku miód trochę intensywniejszy od miodu akacjowego W związku z wyjątkowo szybkim procesem krystalizacji i bardzo twardą strukturę ten miód poddajemy procesowi kremowania. Proces ten jest mechanicznym procesem który ma za zadanie rozbić strukturę miodu. Dzięki temu miód otrzymuje gęstą półpłynną konsystencję. Łatwo go rozsmarować i nie spływa z kanapki, ponadto przez cały rok łatwo go wyjąć ze słoika.
Właściwości lecznicze Można znaleźć wiele sprzecznych informacji nt. właściwości leczniczych miodów gatunkowych. Według mnie to co najlepsze w miodzie pochodzi od pszczoły, a ona do każdego miodu wkłada to samo. Tak więc, moim zdaniem każdy miód jest zdrowy i sugeruję by wybierać go wg smaku.
Opinie
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.