Miód Lipowy (1)

Miód Lipowy

Ładowanie
CENA: 44,00 PLN
Czas wysyłki: 24 Godziny
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Miód ulega naturalnemu procesowi  krystalizacji. I jest to prawidłowy proces dobrego miodu.
Najszybciej krystalizuje miód rzepakowy który już plastrze może być skrystalizowany.
Najpóźniej miód akacjowy w skrajnych przypadkach może mieć postać płynną (patoka) nawet do 2 lat. Czas krystalizacji zależy od rodzaju domieszek innych nektarów. Pszczelarze nie ograniczają lotów pszczół, a te mają swoje zwyczaje. Tak wiec każdy mód gatunkowy zgodnie z normami jest miodem wielokwiatowym z przewagą nektaru danej rośliny. W celu określenia gatunku miodu określa się zawartość pyłku przewodniego, który w naturalny sposób pojawia się w miodzie.

Co wyróżnia miód lipowy
To Najpopularniejszy z miodów ma smak intensywny i mocno „miodowy”, słodki, ale kwaskowaty. Niektórzy twierdzą nawet, że smak miodu lipowego jest nieco ostry. Z kolei kolor miodu lipowego przybiera barwę jasnożółtą, słomkową. Bywa też lekko zielonkawy jeśli w trakcie kwitnienia lipy pojawi się na lipach spadź liściasta.

 

Właściwości lecznicze
Można znaleźć wiele sprzecznych informacji nt. właściwości leczniczych miodów gatunkowych.
Według mnie to co najlepsze w miodzie pochodzi od pszczoły, a ona do każdego miodu wkłada to samo. Tak więc, moim zdaniem każdy miód jest zdrowy i  sugeruję by wybierać go wg smaku.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie